close

2012, Wij drukken bij de Grafische Werkplaats

Met het project ‘Wij drukken bij de Grafische Werkplaats‘ hebben 55 kunstenaars met succes geprotesteerd tegen het voornemen van de gemeente om de Grafische Werkplaats weg te bezuinigen.

Met ruim 1000 affiches in 55 variaties is door de stad heen duidelijk gemaakt dat de Grafische Werkplaats een noodzakelijke voorziening is voor beeldende kunstenaars en vormgevers uit Zuid- Holland. De affiches waren ook te zien op de tentoonstellingen Wij drukken bij de Grafische Werkplaats 1 en 2 in de Albert Vogelzaal van de Haagse Kunstkring. Van iedere exposant werd naast zijn affiche tevens een autonoom werk geëxposeerd, wat de relatie tussen toegepaste en vrije aanpak accentueerde.

Expositie in de Haagse Kunstkring

De eerste expositie was van 6 tot en met 23 oktober 2012 in de Albert Vogelzaal van de Haagse Kunstkring. Max Danser, oud-voorzitter van de Grafische Werkplaats, verrichtte de opening. Affiches en werk was te zien van Achille, Amante, Sara Benhamou, Bob Bonies, Lukie de Bree, Ardi Brouwer, Katerina Coufalova, David Elshout, Yuki Hatazawa, Phil van de Klundert, Dennis Koot, Marloes Kroeze, Jadranka Njegovan, Inez Odijk, Patswerk, Jessy Rahman, John de Rijke, Lysette van Roemburg, G.J. de Rook, Sagi Shutrit, Elizabeth de Vaal, Carmen de Veer, Eugène van Veldhoven, Mieke Visser en Eric de Vries.

Tweede expositie

De tweede expositie viel te bewonderen van 27 oktober tot en met 13 november en is geopend door Arno van Roosmalen, directeur Stroom Den Haag. Aan deze expositie deden mee: Pat Andrea, Marja van Bijlevelt, Paul Combrink, Liset van Dommelen, Frits Droog, Thijs Fokkens, Adelbert Foppe, Truus Groen, Joekus, Ondine de Kroon, Moki Last, Bob Lens, Elies van der Linden, Ton Martens, Fathel Neema, Navid Nuur, Wendy Panders, Jurjen Ravenhorst, Ewoud van Rijn, Stefanie Scholte, Annika Syrjämäki, Yuriko Taniguchi, Ellen van Toor, Trapped in Subburbia, Ilse Versluijs, Ilja Walraven, Siebrand Weitenberg, Mark de Wijer, Guido Winkler, Dimitrios Xanthopoulos, Zeloot en Peter Zuur.

De Grafische Werkplaats bedankt iedereen die de acties om het voortbestaan van de werkplaats heeft gesteund en in het bijzonder de deelnemers aan het afficheproject en de exposities. Dank aan Carmen de Veer en Ilse Versluijs voor hun idee en realisatie van de kaartenactie.