close

Festival Analog

Het tweejaarlijkse Festival Analog, een van de grootste activiteiten van de Grafische Werkplaats heeft als doel verdieping te geven aan professionals, het team en geïnteresseerden. Steeds vanuit een andere invalshoek worden grafische technieken onderzocht en tegen het licht gehouden. De waarde van het festival ligt in het aangaan van het experiment, talentontwikkeling en kennisuitwisseling tussen jonge en gevestigde kunstenaars. Het festival is een evenement waar verschillende disciplines bij elkaar komen en waar deelnemers worden uitgedaagd om talenten te ontwikkelen. Festival Analog vindt in en rond de Grafische Werkplaats plaats met als vaste onderdelen: een symposium, een expositie, masterclasses en workshops. De expositie is behalve in de werkplaats ook op andere plekken in Den Haag of daarbuiten te zien.

Terugblik

Het eerste Analog festival over grafische technieken vond plaats in 2010. Vanaf 2014 is Festival Analog ingebed in het beleid van de werkplaats. De positionering van het festival is dan helder en de bekendheid ervan groeiende. Bezoekers en deelnemers gingen uitzien naar het festival en tijdens het festival gaan makers graag zelf in de werkplaats aan de slag. In 2014 organiseerden we Analog Textiel, in 2016 Analog Borders, over de grenzen van grafiek en in 2018 Festival Analog Patronen en in 2021 Analog Eco.

Festival Analog Eco, 2021

In 2020 werd het festival een jaar uitgesteld door covid19. In 20201 stond het festival in het teken van duurzaamheid. Festival Analog Eco sloot hiermee aan bij de mondiale noodzaak om het gebruik van duurzame materialen te onderzoeken en in te bedden in de dagelijkse praktijk. Welke kansen biedt schoon werken met duurzame inkten en materialen, bijvoorbeeld samengesteld uit plantaardig materiaal, bacteriën of restafval, voor makers van grafiek of die grafische technieken toepassen?

Analog Eco trapte af met een symposium, live gestreamd in de Grafische Werkplaats door Dutch Ground Media. Naderhand was het webinar te zien op You Tube.

Het symposium werd uitstekend gemodereerd door Nanette Hogervorst, initiatiefnemer van platform ‘Our World’ en van ‘Sustainable Fashion Gift Card’, kenner van duurzame kleding.

Kenners en makers spraken over hun visie op duurzaamheid en textiel/fashion: Simone de Waart van ‘Material Sense’, kenner en specialist op het gebied van materialen; Kim Poldner, lector ‘Circular Business’ Haagse Hogeschool, Universiteit van Wageningen; Twee exposanten, Dewi Bekker en Laura Luchtman, vertelden meer over hun werk, terwijl designer Aliki van der Kruijs het symposium afsloot met een mooie Zoom-presentatie waarbij zij ondermeer vertelde over het project Afterseason, restinkt vanuit de industrie. De beheerders van de werkplaats maakten voor het eerst hier succesvol zeefdrukinkt van.

De expositie Analog Eco vormde het hart van het festival en vond plaats in de Grafische Werkplaats met nieuw werk van Dewi Bekker, Yamuna Forzani, Laura Luchtman, Christa van der Meer, Annika Syrjämäki en Tiemen Visser en Lily Higgins. Daarnaast werd het werk ook geëxposeerd in diverse etalages van duurzame winkels in Den Haag. De keuze en de route werd met zorg samengesteld door Nanette Hogervorst.

After film Analog Eco 2021

Filmpjes kunstenaars Analog Borders, 2016