close

Grafiek op de Bres
Festival Analog 74-24 viert 50 jaar Grafische Werkplaats Den Haag


Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Grafische Werkplaats Den Haag werd opgericht. Een groep kunstenaars kraakte toen het pand waar de werkplaats nog steeds is gevestigd.
Het festival Analog 74-24 viert dit feit én kijkt vooruit met een uitgebreid programma rond activisme en community.
Vanaf 9 mei zijn er exposities, presentaties en workshops in de Grafische Werkplaats, West Den Haag, Design Museum Dedel en Page Not Found.


Sinds 1974 is de Grafische Werkplaats hét makers- en expertisecentrum voor grafische druktechnieken in Den Haag. Je kan hier terecht om te werken of te leren, maar ook om collega’s te ontmoeten, tentoonstellingen te zien en de nieuwste ontwikkelingen rond grafiekte volgen.
Het twee-jaarlijkse festival Analog is een van de hoofdactiviteiten van de Werkplaats en draait om ruimte voor experiment, talentontwikkeling en kennisuitwisseling tussen jonge en gevestigde kunstenaars. Dit jaar vindt een speciale editie plaats in het kader van 50 jaar Grafische Werkplaats: Analog 74-24.

Naar de Festival Pagina

Activisme en community


De Grafische Werkplaats heeft activistische wortels: in 1974 kraakte een groep kunstenaars het pand aan de Prinsegracht uit nood aan werkruimte. Decennia later voelen gebruikers van de Werkplaats zich nog altijd nauw verbonden met de plek. Zo maakten zij zich in 2012 hard voor het voortbestaan van de Werkplaats.
Dit gevoel van verbondenheid en activisme leeft anno 2024 volop in de maatschappij en in de kunstwereld. Kunstenaars reageren op de grote ecologische en sociale uitdagingen van deze tijd, in individuele en collectieve vorm. Het festivalthema activisme en community haakt hierbij aan en verbindt heden en verleden.

Grafiek wordt van oudsher gebruikt voor het verspreiden van ideeën en idealen, omdat je snel en in oplage kan werken. Hedendaagse makers waarderen echter niet de snelheid, maar de tactiliteit van grafische technieken. Analog 74-24 onderzoekt daarom hoe grafische technieken zich anno 2024 verhouden tot activisme. De Werkplaats werkt hierbij samen met partners West Den Haag, Page Not Found en Design Museum Dedel.

Tijdens het symposium Activism in Print in West (donderdag 9 mei) geven kenners en makers hun visie op hedendaags activisme in kunst en grafiek met inspirerende voorbeelden.
Met o.a. Carol A. Wells (activist, kunsthistoricus, curator en oprichter van het Center for the Study of Political Graphics), Florian Cramer (onderzoeker 21e-eeuwse beeldcultuur), sociaal kunstenaar Domenique Himmelsbach-de Vries, beeldend kunstenaar Hester Scheurwater, Dennis Elbers (oprichter Graphic Matters) en kunstcollectieven KNUST/EXTRAPOOL en VOLKSAMT. Haags kunstenaarsduo Topp & Dubio treedt op als moderators.
Voor meer info en kaartverkoop: West

De expositie 50 Jaar Grafiek op de Bres in de Grafische Werkplaats en Design Museum Dedel (9 mei t/m 12 juli) vormt het hart van het festival. Verschillende kunstenaars gingen op uitnodiging aan de slag in de Grafische Werkplaats om te onderzoeken welke rol grafische technieken en de werkplaats voor hun eigen werkpraktijk kunnen betekenen.
De resultaten zijn te zien in de expositie in de werkplaats. Deelnemende kunstenaars: Domenique Himmelsbach-de Vries, het collectief Feministische Handwerk Partij, Marcos Kueh, Shani Leseman en Gijsje Heemskerk, Matt Plezier en Zeloot.


In Design Museum Dedel is de bijzondere serie posters te zien van de lobby-actie Wij drukken bij! uit 2012, toen de werkplaats dreigde opgeheven te worden.

Tijdens de opening op donderdag 9 mei, 19:00, is er een optreden van The Plaguebearers (medieval punks) en medeoprichter van de Grafische Werkplaats Ruud Aardbodem.
Een nieuwe Grafische Werkplaats totebag met een ontwerp van de Haagse stadstekenaar Babette Wagenvoort wordt op deze avond live gezeefdrukt. De expositie maakt deel uit van de kunstroute Hoogtij 24 mei, 19:00-23:00.

Op vrijdag 14 juni, 19:00, is er een rondleiding en artist talk in de Grafische Werkplaats met enkele van de deelnemende kunstenaars.


Bij partnerlocatie Page Not Found zal er een boekpresentatie en fundraising plaatsvinden;
Donderdag 23 Mei, 19:00
GAZA benefiet: boekpresentatie met Matt Plezier & Zeloot
Donderdag 11 juli, 18:00
Workshop duiven bevrijden, artist-walk & boekpresentatie


Workshops: Do-it yourself, do-it-together.
Het Analog 74-24 workshopprogramma wordt samengesteld in overleg met de deelnemende kunstenaars rond het thema activisme en community. Naast de maandelijks terugkerende Monday Printing Clubs (MPC) is er o.a. een guerrilla printing workshop en een workshop community building met gastdocent James Parnell.

Workshops
13 Mei, 19:00-21:00 MPC: RISO Stickermania
17 mei 13:00-16.30 RISO Protestposters o.l.v. Saber Javanmard
25 mei 14:00-16:00 Guerilla Printing in de Haagse binnenstad o.l.v. Ilse Versluijs
10 juni, 19:00-21:00 MPC: De Blauwe Aanslag (cyanotypie)
15 juni, 14:00-16.30 Patch up workshop op de Varkenmarkt o.l.v. Feministische Handwerk Partij
22 juni 14:00-16:00 Community Building o.l.v. James Parnell
6 juli 14:00-16:00 Lego-printing alle leeftijden
8 juli, 19:00-21:00 MPC: DIY etsen

De Haagse grafisch ontwerper en Grafische Werkplaats in-house zeefdrukker Julian Sirre
ontwierp een speciale huisstijl voor het festival.

Festival 74-24 is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag Culturele Projecten, Fonds Pictoright en Cultuurfonds ZH.