close

mei 2017

 

Pop-up Expositie van de Grafische Werkplaats op het Festival Design Kwartier

Locatie: prins Hendrikstraat 85 (bij Two Kings)
Festival Design Kwartier, 19-21 mei 2017, Den Haag
11.00-18.00 u.

De Grafische Werkplaats laat spraakmakende voorbeelden zien van werken met analoge grafische technieken en nieuwe digitale mogelijkheden van textielontwerpers Eugène van Veldhoven, Annika Syrjämäki en beeldend kunstenaar Ilse Versluijs. Allen werken en wonen in Den Haag en geven previews van recente onderzoeken.

Dagelijks om 14.00 uur is er een demonstratie of toelichting. Ook is er design te koop van AnnaGee, LileSadi en Elise Kommer en presenteert de werkplaats de nieuwe werkplaatsposter 2017 (ontwerp Jordy van den Nieuwendijk) en de Vriendenprent 2017 (van Jef Stapel).

 

 

 

De werkplaats presenteert drie onderzoeken:

Annika Syrjämäki
Textiel is voor haar een onderdeel van een groter geheel, bijvoorbeeld een ruimte, waarin textiel een vorm kan aannemen dat duidelijk aanwezig is of juist als onderdeel dat tijdloos blijft en meer opgaat in het geheel. Ze vindt het interessant wat er op dit moment gebeurt qua technische ontwikkelingen op het gebied van textiel, maar ook ander gebieden, net zoals ze oude technieken interessant vindt om in een nieuw jasje te steken of te herontdekken. Voor haar begint elk project met een research en conceptontwikkeling om zo een verdieping in het ontwerp te creëren.
Als textielontwerper heeft ze een passie voor materiaalontwikkeling. Tijdens het Design Kwartier toont ze een aantal recente ontwerpen, waarin ze verschillende materialen stoffen manipuleert met hulp van zeefdrukken om zo meer structuur te creëren.

 

Eugène van Veldhoven
Hij is textielontwerper voor de interieurtextiel- en behangindustrie en regelmatig gebruiker van de GWP. Zijn specialisme is dan ook druktechniek. In 2016 heeft hij met ondersteuning van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een half jaar vrij kunnen werken. In die zes maanden heeft hij zes technieken onderzocht, in zes verschillende werkplaatsen. De technieken variëren van traditionele fluweeldruk tot 3D-printen op stof.
 

 

Ilse Versluijs
Zij startte haar Cityscapes na een artist in residency in Sydney en komen voort uit een doorlopend onderzoek naar het verbeelden van de leefomgeving van de mens: de stad. De stad als organisme; utopisch beginnend als realisatie van een gedroomd ideaal, maar voortdurend veranderend onder de invloed van mens en natuur.
Voor de realisatie van de ‘scapes’ worden verschillende technieken gebruikt. Tekeningen worden gerisoot op de risograaf,zodat ze verder experimenteert met gelaagdheid, spiegeling en herhaling. Vervolgens vertaalt ze dit naar zeefdrukken op stof. Momenteel is Ilse bezig met het ontwerpen van een plaid en kussen die ze samen met het TextielLab in Tilburg gaat uitwerken en die dit jaar in productie worden genomen. 

 

 

Workshops in de Grafische Werkplaats

Risoworkshop, 20 mei o.l.v. Ton Martens
Op zaterdagochtend 20 mei is er in de werkplaats een workshop werken met de risograaf (oude stencilmachines) en bundel je de gezamenlijke resultaten in een boekje. Klik hier voor reserveren.

Workshop Stofmanipulatie met textielzeefdruk, zo 11 juni o.l.v. Annika Syrjamaki
Recepten, pasta, mixers en warmhoudplaatjes… Soms lijkt zeefdrukken op textiel verrassend veel op koken. Alles hangt af van de juiste receptuur en ingrediënten…
In deze intensieve dagworkshop ontdek je hoe je verschillende manieren textieldrukken met elkaar kan combineren. We gaan aan de slag met zeefdrukken met folies en met een krimptechniek. Deze workshop is bedoeld voor de ervaren zeefdrukker.
Kosten € 90,- excl. extra materiaalkosten. Klik hier voor reserveren.