close

28/05/2021 - 28/05/2021

Extra activiteiten tijdens HOOGTIJ#65
Vr. 28 mei in het kader van Festival Analog Eco

De werkplaats is op vrijdag 28 mei extra open tijdens HOOGTIJ#65 van 19.00-23.00 u. en hier kun je de Analog Eco expositie bezichtigen.

Kom je tussen 20:00 – 21:30 u., dan wordt je eerst persoonlijk ontvangen door Carola van der Heijden, coördinator van de werkplaats en krijg je vervolgens een persoonlijke voordracht & presentatie van de Meekrapposter door Babette Wagenvoort en Klimaatdichter Willemijn Kranendonk in de zeefdrukruimte. Daarna kunt nog de animatie ‘A Sea Rising’ bekijken in de lithografieruimte. Er is beperkt toegang! Mondkapje verplicht.

Klimaatdichters
Sinds november 2020 werkt de Haagse tekenaar Babette Wagenvoort geregeld samen met de Klimaatdichters, een snel groeiende beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars, die met poëzie in al haar verschijningsvormen strijden voor een klimaatvriendelijke wereld.

Eén van de Klimaatdichters-projecten waarvoor zij haar tekeningen inzet is een serie multidisciplinaire avonden over bedreigde plant- en diersoorten. De eerste avond vond in april plaats als livecast van Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Binnenkort werken ze ook samen aan de visuele omlijsting van het Klimaatdichters-programma tijdens Poetry International.

Meekrapposter
Parallel hieraan en in het kader van het Festival Analog Eco werken Klimaatdichters, Babette Wagenvoort, de Grafische werkplaats en ontwerper Caroline de Lint aan een serie publicaties, die gedrukt worden met zeldzame natuurlijke inkten. De eerste publicatie is een poster gedrukt met pigment van de meekrapwortel.De meekrapposter wordt in beperkte oplage gezeefdrukt en is vanaf deze avond bij de Klimaatdichters te koop en in de (web)winkel van de Grafische Werkplaats.

Meekrap
Sinds de opkomst van de synthetische verfindustrie worden verfplanten niet meer gebruikt (en sterven sommige zelfs uit). Een voorbeeld de kleur rood die van oudsher uit meekrap gehaald werd. De meekrapwortel is moeilijk te verbouwen en kan pas in het derde jaar geoogst en het proces om vanuit de wortel pigment en vervolgens inkt te maken is tijdrovend en ingewikkeld.

De presentatie van de meekrapposter vindt plaats in de Grafische Werkplaats tijdens HOOGTIJ#65 op 28 mei 2021 met o.a. voordrachten van klimaatdichter Willemijn Kranendonk en vertoning van de animatie ‘A Sea Rising.

Willemijn Kranendonk (1994) is schrijver en dichter, voor zowel kinderen als volwassenen. Haar werk verscheen o.a. in Tirade, DW B, Liegend Konijn en op Lilith Magazine, Revisor, De Internet Gids, Hard//Hoofd en De Optimist. Momenteel legt ze de laatste hand aan haar debuutroman De Geliefden die dit jaar nog zal verschijnen bij Uitgeverij Van Oorschot en volgt ze de master Jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg. Mei 2022 komt haar eerste kinderboek uit Uitgeverij Billy Bones. Ze is onderdeel van de klimaatdichters.