close

Blog over patronen maken

In  Coronatijd hebben we online een serie blogs over patronen maken geschreven. Hier zijn alle blogs bij elkaar verzameld. 

Rub in je buurt!

We starten met een leuke inspiratieopdracht: ontdek de patronen in je huis! Nodig: krijtjes of houtskool, dun papier (bij voorkeur Japans papier). Ga op zoek naar de patronen in je huis en probeer deze te rubben (papier op structuur leggen en met een krijtje over het papier gaan, waardoor het patroon zichtbaar wordt). Ook superleuk voor kids! Enjoy! En laat vooral resultaten zien! Bekijk hier het filmpje.

Patronenstempels maken

Je kunt vrij eenvoudig stempels maken van allerlei huistuinenkeukenmaterialen met een kartonnetje, draad, restjes stof enz…Bekijk hier het filmpje. 

Patronen met Post-its

Beheerder Annika Syrjämäki van Studio Yamaki: “Als ik voor het eerst les geeft aan studenten in patroontekenen, begin ik met de post-it! Het is een snelle manier om te leren kijken naar patronen- is die in balans of ontstaan er ongewenste strepen of vormen? Als je door je wimpers kijkt, zie je het goed. Vervolgens kan je het patroon gebruiken voor zeefdruk, lino of stempel of op de risograaf. Bekijk het filmpje onderaan de pagina. 

Patronen tekenen

Beheerder Annika legt uit hoe je een herhalend patroon kan ontwerpen. Dit keer op een “normaal” formaat, A4 of A3. 

“Ik gebruik deze formaten om ze makkelijk te kunnen scannen of kopiëren- dan kan ik ze voor zeefdruk bewerken” vertelt Annika. Bekijk het filmpje onderaan de pagina.

Patronen van Eugene van Veldhoven

Ken je de Haagse ontwerper Eugene van Veldhoven? Hij komt regelmatig zijn ramen belichten in de werkplaats. Hij maakt dessins voor de industrie en weet met de meest ingenieuze technieken patronen te ontwerpen, lasercut, foam, krimp, flock… Neem een kijkje op zn website

Patronen van Christie van der Haak

Als je het over patronen in Den Haag hebt, kun je niet om Christie Van Der Haak heen. Momenteel heeft zij samen haar gasten een prachtige expositie bij Galerie Maurits van de Laar (op afspraak te bezoeken). Wij werkten samen met haar voor Analog 2014 en Analog Patronen 2018.Annika Syrjämäki bedrukte het zwart/wit patroon van Christie op diverse gordijntjes. Twee jaar later maakte Christie een ontwerp voor een schaal en bord. Annika drukte deze patronen in vier kleuren op transfervellen. Vervolgens plakten we deze patronen op de kale borden. Daarna ging alles de oven in! De schalen en borden zijn nog verkrijgbaar bij Maurits Van de Laar en in onze webwinkel.

Patroon maken met post-its

Patroon met de hand maken