close

Blog over patronen maken

PATRONEN

In  Coronatijd hebben we online een serie blogs over patronen maken geschreven. Hier zijn alle blogs bij elkaar verzameld.

We starten met een leuke ispiratieopdracht: ontdek de patronen in je huis!
Nodig: krijtjes of houtskool, dun papier (bij voorkeur Japans papier)

Ga op zoek naar de patronen in je huis en probeer deze te rubben (papier op structuur leggen en met een krijtje over het papier gaan, waardoor het patroon zichtbaar wordt).

Ook superleuk voor kids! Enjoy! En laat vooral resultaten zien!

Foto’s zijn van Festival Analog Patronen 2018 met kids van Jeugdhaven met dank aan docententeam o.a. Jerney de Wilde Ilse Versluijs en Lidewij.

Patronenstempels maken

Je kunt vrij eenvoudig stempels maken van allerlei huistuinenkeukenmaterialen met een kartonnetje, draad, restjes stof enz…

 

Patronen met Post-its

Beheerder Annika Syrjämäki Studio Yamaki:
Als ik voor het eerst les geeft aan studenten in patroontekenen, begin ik met de post-it! Het is een snelle manier om te leren kijken naar patronen- is die in balans of ontstaan er ongewenste strepen of vormen? Als je door je wimpers kijkt, zie je het goed.
Vervolgens kan je het patroon gebruiken voor zeefdruk, lino of stempel of op de risograaf.

 

Patronen tekenen

Beheerder Annika legt uit hoe je een herhalend patroon kan ontwerpen.
Dit keer op een “normaal” formaat, A4 of A3.

“Ik gebruik deze formaten om ze makkelijk te kunnen scannen of kopiëren- dan kan ik ze voor zeefdruk bewerken” vertelt Annika.

Patronen van Eugene van Veldhoven

Ken je de Haagse ontwerper Eugene van Veldhoven? Hij komt regematig zijn ramen belichten in de werkplaats. Hij maakt dessins voor de industrie en weet met de meest ingenieuze technieken patronen te ontwerpen, lasercut, foam, krimp, flock… Neem een kijkje op zn website.

Patronen van Christie van der Haak

Als je het over patronen in Den Haag hebt, kun je niet om Christie Van Der Haak heen. Momenteel heeft zij samen haar gasten een prachtige expositie bij Galerie Maurits van de Laar (op afspraak te bezoeken). Wij werkten samen met haar voor Analog 2014 en Analog Patronen 2018.Annika Syrjämäki bedrukte het zwart/wit patroon van Christie op diverse gordijntjes.
Twee jaar later maakte Christie een ontwerp voor een schaal en bord. Annika drukte deze patronen in vier kleuren op transfervellen. Vervolgens plakten we deze patronen op de kale borden. Daarna ging alles de oven in! Mooi he!

De schalen en borden zijn nog verkrijgbaar bij Maurits Van de Laar en in onze webwinkel.

Mooie voorbeelden van rubbing of frottage

Je zou Ton Martens de Haagse frottage-koning kunnen noemen. Hij is een meester in het frotteren op grootformaat. Zo ging hij aan de slag in Villa Augustus in Dordrecht en maakte hij de opgravingen van Forum Hadriani in Voorburg/Leidschendam op een opvallende manier zichtbaar. Meer over zijn werk vind je op de website: www.tonmartens.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

De Grafische Werkplaats verzamelt niet-persoonlijke informatie over onze online bezoekers teneinde het totaal aantal bezoekers van de website te kunnen vaststellen, evenals het gebruikte type Internet browser en besturingssysteem. Als u verder gaat op deze website zonder uw cookie instellingen te wijzigen of klikt op "Accepteren", gaat u hiermee accoord.

Sluiten