close

Tijdens het symposium Analog Eco in 2021 hield designer en materiaalexpert Simone de Waart van Material Sense een presentatie. Aan het einde hiervan overhandigde Simone aan de coordinator van de werkplaats een jerrycan vol waswater afkomstig van leerverwerking van het project Lasting Leather LAB met de vraag of de werkplaats hiermee iets kon doen, bijvoorbeeld van dit water inkt maken.

Onderzoek

Nu is stagiaire Jasmijn Doornewaard (St Lucas, Boxel @portfoliojasmijn) met deze jerrycan aan de slag gegaan. Ze onderzocht hierbij drie verschillende basisresten om te kijken of hiermee gezeefdrukt kon worden. 80% van het afvalleer is zwart en Jasmijn werkte hiermee:
– waswater van de leerresten
– rest inkt met pulpresten van leer
– geperst pulp van leer

Jasmijn maakte zeefdrukinkt van het waswater en ging hiermee zeefdrukken zowel op papier als op stof. Dit resulteerde in een zacht lichte kleur. Vervolgens zeefdrukte ze met lijm, bracht hier de leerpulp op aan en bevestigde de stof en pulp aan elkaar door het te verhitten. Dit gaf de nodige structuur, dat hecht aan de stof, maar niet voor honderd procent. Ten slotte experimenteerde ze verder met lijm en verschillende materialen, zoals wol en restjes garen.

Conclusie

Concluderend kunnen we zeggen dat het proces geslaagd is en mooie oplossingen laat zien. Het vervolg vraagt om verder onderzoek, om bijvoorbeeld te kijken hoe het op groot formaat eruit ziet, wat voor resultaten mogelijk zijn als je bijvoorbeeld leer op leer drukt en hoe hoe resultaten toegepast kunnen worden voor bijvoorbeeld behang of plafondpanelen.
Bekijk hieronder de powerpoint met de resultaten die Jasmijn maakte en bekijk de introductie van Simone de Waart tijdens de online presentatie op 14 juni 2022.

Toelichting Simone de Waart

Presentatie Jasmijn Doornewaard