close

Ter gelegenheid van de expositie Dogs Tails and Rabbit Furs van Leonie Brandner en Elizabeth Williams de Garcia organiseerden we een online talk op 27-6-2023 met korte presentaties van:

  • Ilse Versluijs, kunstenaar en coördinator van onze verftuin in Mariahoeve
  • Leonie Brandner, kunstenaar en zij heeft aantal maanden met natuurlijke inkten in de Grafische Werkplaats gewerkt, mogelijk gemaakt door de Makersregeling van Gemeente Den Haag
  • Elizabeth Williams de Garcia, kunstenaar en vrijwilliger van de verftuin
  • host: Carola van der Heijden, coördinator van de Grafische Werkplaats

Het was een leuke middag en we herkenden allemaal het sociale aspect van het samen werken in een verftuin. De Grafische Werkplaats en Textielmuseum werken beiden met een groep vrijwilligers die de tuin onderhouden. En ze hebben allebei experimentele dagen waarop de vrijwilligers van de verftuin samenwerken en de verf en inkten uitproberen.

(foto’s: werk van Leonie Brandner, ets van Elizabeth Wlliams da Garcia en verftuin op Mariahoeve en verftuin en in het museum van Textielmuseum Tilburg, foto’s Kevita Junior)

Gesprek
Het is overweldigend hoeveel recepten en instructiefilmpjes je op internet kunt vinden, maar het proces van het maken van inkt en verven of batik met natuurlijke materialen is vooral een experimenteel proces; omdat zoveel afhangt van externe factoren, zoals de grond waarin de planten groeiden, het weer tijdens het groeiproces, de timing, de materialen die je toevoegt enzovoort. Daarom is het belangrijk om de kennis over het proces van het maken van inkt te delen.

Tot 1 oktober 2023 kun je het informele gesprek hier terugkijken (sorry voor technische rommeligheden).

Grafische Werkplaats