close

november 2017

 

Ik Ben Sot

Monday Printing Club Special: Ik ben Sot: over taal en typografie
Ma. 20 nov. Aanvang 19.30 u.
Grafische Werkplaats, Prinsegracht 16, Den Haag

Toegang gratis, wel reserveren via https://www.grafischewerkplaats.nl/agenda/

Twee makers geven een presentatie in de werkplaats en vertellen hoe ze met taal en typografie werken. Met Mark van Wageningen van bureau Novo Typo uit Amsterdam en Joep Hendrikx van theatergezelschap Poezieboys in Den Haag.

 ‘100 jaar Mondriaan & De Stijl’ vieren de Grafische Werkplaats en Huis van Gedichten samen met visuele klankgedichten geïnspireerd op De Stijl. Het project Ik Ben Sot bestaat uit workshops voor kinderen, scholieren en volwassenen, een lezingenavond en een expositie (vanaf 1 december).

Mark van Wageningen van bureau Novo Typo. Mark studeerde aan de Rietveld Academie en richtte het bureau Novo Typo (www.novotypo.nl ) op, een onafhankelijk (typo) grafisch designstudio uit Amsterdam.

Mark ontwerpt letters waarbij hij de grenzen van leesbaarheid en bruikbaarheid opzoekt en opnieuw definieert. Hij is auteur van het internationaal bekroonde Typewood project (2015) en het Novo Typo Color Book (2017)

Joep Hendrikx van theatergezelschap Poezieboys in Den Haag: studeerde anderhalf jaar geleden af aan de acteursopleiding in Utrecht. In zijn laatste jaar ontdekte hij Jos Nargy, en hun gemeenschappelijke liefde voor de poëzie. Ze besloten om voorstellingen te gaan maken over ondergesneeuwde dichters en vinden dat poëzie een vergeten kunst vorm is, terwijl het dit totaal niet verdient. Na Ginsberg, Brodsky en Ostaijen is volgend jaar Vinkenoog aan de beurt. En hopelijk maken zee ooit een nieuwe poëzie in Carré!

Ik ben Sot
In het tijdschrift De Stijl verschenen onder de naam I.K. Bonset – anagram van ‘Ik ben sot’- diverse klankgedichten. Later bleek Theo van Doesburg achter deze naam schuil te gaan. ‘Het woord diende vrij gemaakt te worden’ volgens Van Doesburg. Het spel van typografie, vorm, ritme en klank waren het uitgangspunt. Dit zijn ook de uitgangspunten voor het project Ik ben Sot!

Bekijk hier het leuke filmpje over de workshops van Ik Ben Sot: https://www.youtube.com/watch?v=Pj2yfm-gv98&feature=youtu.be

Alle druksels die tijdens de workshops zijn gemaakt vind je terug op: https://nl.pinterest.com/gwdenhaag/ik-ben-sot/

Dit project werd mede mogelijk door Gemeente Den Haag en Fonds1818.