close

mei 2016

Monday Printing Club

Tijdens het festival Analog Borders is er elke maandagavond een Monday Printing Club met een korte workshop Huis-tuin-en-keukenlitho of Stempels & Stencils.

Onze blogger Gert-Jan van der Kooij was bij de litho-workshop en maakte een filmpje en een verslag.

Meer over deze workshops.

 

Verslag Monday Printing Club: Huis- Tuin- en Keukenlitho 23 mei 2016

Vanavond ga ik naar een workshop volgen van Hanna de Haan van Grafiekwerkplaats BLAUW. Het gaat over huis- tuin- en keukenlithografie. Ik heb eigenlijk nog nooit gehoord van lithografie. Het enige dat ik weet is dat er cola bij gebruikt wordt. Ik probeer me voor te bereiden door er wat op internet over op te zoeken, maar wordt er niet veel wijzer van.

Aluminiumfolie
Als ik binnenkom ligt er op elke plek een zinken gladde plaat. Hanna legt dat deze gladde ondergrond heel belangrijk is. Met een spons en water maken we de gladde plaat helemaal vochtig. Dan is het tijd voor aluminiumfolie. Er zijn verschillende soorten aluminiumfolie; de goedkoopste variant schijnt niet goed te werken. En ook hele dure varianten met een patroontje erin. Ook deze zijn minder geschikt. Dus: niet te duur en niet te goedkoop.
Heel belangrijk is dat de aluminiumfolie niet aangeraakt mag worden bij het oppervlak wat je gaat gebruiken. De matte kant moet boven en de uiteinden die je wel aanraakt kan je aan de achterkant van de plaat omvouwen. De folie blijft plakken doordat het vochtig is.

Ontwerp
Daarna was het tijd om het ontwerp aan te brengen. Dit kan met verschillende materialen. Het meeste strakke effect geven watervaste stiften. Ook lithokrijt geeft na de afdruk een mooi resultaat. Een andere leuke optie is toiletzeep. Je maakt een kwast vochtig en zorgt er voor dat je de zeep dan aanbrengt op het folie. De zeep moet echt een beetje droog zijn, zodat het een beetje wit er uit ziet op het aluminiumfolie.

Cola
Als het ontwerp aangebracht is, is het tijd voor de cola. Om niet veel cola te verspillen is het handig om de cola in een plantenspuit te doen en daarna je hele ontwerp goed in te spuiten met de cola. Daarna liet ik het 15 seconden intrekken en spoelde het af met water. De zeep moet goed afgespoeld zijn, maar de folie moet gewoon nat blijven.
Daarna is het tijd om het af te drukken. Smeer met een roller inkt op oliebasis op de folie. Leg het onder de drukpers en druk het af.

( tekst: Gert-Jan van der Kooij)

 kitchen litho kl

 

beeld analog borders klein  hanna kl