close

Project Haagse Portretten 2015-2016

Het project Haagse Portretten werd in het najaar 2015 geopend en reisde in 2016 langs diverse Haagse locaties om eind van het jaar te eindigen in de Centrale Bibliotheek Den Haag. Naast deze reizende expositie waren er tijdens het festival Krokus Kabaal diverse workshops Selfie maken in linoleum.

De Grafische Werkplaats heeft een beleid ontwikkeld waarbij het ene jaar een vakinhoudelijk verdiepingsfestival plaatsvindt, een Analog Festival, en het andere jaar een breed toegankelijk project voor de stad. Haagse Portretten is zo’n breed kunstproject en is uitstekend verlopen. Een project waarbij we zien dat werk van professionele kunstenaars heel goed naast het werk van kinderen of scholieren kan staan. Het versterkt elkaar.

Het was goed om te zien dat de workshops voor iedereen interessant bleken te zijn, niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. Uiteindelijk heeft dit prachtige resultaten opgeleverd. De exposities in diverse cultuurankers en bibliotheken versterkten het brede karakter van het project.

Evaluatie: Verslag Haagse Portretten

Het project kwam op de lijst te staan van best Practises 2016 van de Code Culturele Diversiteit:

http://codeculturelediversiteit.com/best-practice/haagse-portretten/

Haagse Portretten is mede mogelijk gemaakt met financiële gelden van Fonds 1818, Gravin van Bylandt Stichting, Oranjefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Stichting Stokroos en Forbo en Cultuurschakel.

 

De rondreizende expositie rond zelfportretten bestond uit twee delen:

Het huisje

Het eerste gedeelte is een huisje met daarop gedrukt zelfportretten van Haagse amateurs, van jong tot oud. In de periode 2014-2016 volgden veel kinderen, middelbare scholieren, studenten van ROC en volwassenen de workshop Selfie maken in linoleum. Na elke workshop namen de makers een afdruk van hun selfie mee naar huis, terwijl de selfie ook daarna op het mobiele expositiehuisje werd afgedrukt. In september 2015 stonden er 80 zelfportretten op het huisje en aan het einde van het project 263! Binnenin dit huisje zijn de foto’s van meeste makers te zien. Op Pinterest vind je alle gemaakte linoleumsnedes terug

Tien andere zelfportretten

Het tweede gedeelte van dit project bestaat uit tien zelfportretten van Haagse beeldend kunstenaars: Philip Akkerman, Melle de Boer, Kees Koomen, Ondine de Kroon, Toyin Loye, Jos de L’Orme, Ewoud van Rijn, Ilse Versluijs, Babette Wagenvoort en Jerney de Wilde. Zij maakten speciaal voor deze expositie nieuw werk, gutsten dit in linoleum en drukten het veelal af in de werkplaats.

De expositie reisde na de werkplaats naar het Ooievaar Kunst & Cultuur Festival en verder naar Theater De Vaillant, De Nieuwe Regentes, Bibliotheek Ypenburg, Bibliotheek Nieuw Waldeck en eindigde in De Centrale Bibliotheek.