close

mei-juni 2016

 

Festival Analog Borders
20 mei -26 juni 2016

Analog Borders was een festival voor kunstenaars, designers en andere doeners in de Grafische Werkplaats. Met een expositie, masterclasses, workshops en een symposium.

Verken de grenzen van de traditionele grafische technieken, experimenteer met en verdiep je in nieuwe mogelijkheden! Mix analoge met digitale technieken, gebruik huis-tuin-en-keukenmaterialen of combineer totaal verschillende technieken met elkaar. Ets, gomdruk, analoge en digitale fotografie, riso, zeefdruk: net even anders!

bekijk hier alle filmpjes

beeld analog borders
 werk van Lisa Blaauwbroek

Expositie Analog Borders
20 mei- 26 juni

Een expositie van kunstenaars en designers, die grafiek op een onorthodoxe wijze toepassen. Zij gaan in de Grafische Werkplaats aan het werk. Camille van Velzen en Nick Eckhardt volgen hen en maken van ieder een kort filmportret (première tijdens het symposium).

Met werk van: Lisa Blaauwbroek, Navid Nuur, Stijn Peeters, Kok Pistolet, Zeger Reyers, Charlotte van Winden en Peter Zuur.

 

Symposium
Vrijdag 20 mei 14.30-17.00 u.

Het festival starte met een symposium met korte lezingen, presentaties van makers en kenners over de grenzen van grafiek.

Tijdens deze middag werd ook op feestelijke wijze de website van het Platform Werkplaatsen uit Nederland en Vlaanderen gelanceerd. Platform Werkplaatsen is een samenwerkingsverband van Nederlandse en Vlaamse werkplaatsen en labs van alle disciplines en technieken voor kunstenaars en ontwerpers.

Het laatste nieuws over het symposium

 

 tojoboplaat

Workshop toyoboplaten en riso

Ma. 23 en di. 24 mei 10.00-16.30 u./ docenten: Marijke Verhoef, Eric de Vries en Bertus Gerssen

Fotografisch etsen met toyoboplaten. Een foto of een tekening op transparant overzetten op je etsplaat hoe doe je dat? En een fotobeeld riso’en of en+en: eerst een foto stencillen met de risograaf en dan etsen met toyoboplaten. Ervaar hoe dit gaat en leef je uit! Workshop voor professionals.

Inhoud: De eerste dag krijg je les hoe toyoboplaten (etsplaten met een lichtgevoelige laag) werken. Je verkent de mogelijkheden van de analoge risograaf stencilmachine en maakt een aantal proefjes. Op de tweede dag ga je met deze technieken verder aan de slag.

Docenten: Beeldend kunstenaar Marijke Verhoef en fotograaf Eric de Vries begeleiden de cursus, terwijl fotograaf Bertus Gerssen op de eerste dag uitleg over de riso geeft en de tweede dag adviseert en reflecteert.

Inschrijven voor de workshop 

Workshop lino, ets & lasercutter

Di. 31 mei 19.00-21.30 u. en do. 9 juni 10.00-16.30 u/ i.s.w. Haagse Makers, docenten: Jurjen Ravenhorst en Annika Syrjämäki

Een workshop waarin we analoog en digitaal totaal mixen en onderzoeken wat de lasercutter voor meerwaarde geeft aan de oude analoge technieken van linoleumdruk en etsen.

Inhoud: Op de eerste avond maak je je digitale ontwerp (op je eigen laptop) geschikt voor de lasercutter en bezoek je de werkplaats van Haagse Makers. Daarna laseren zij jouw ontwerp op ets en/of houtplaatjes.  Op de tweede dag ga je de bewerkte platen afdrukken in de werkplaats o.l.v. van Jurjen Ravenhorst. Het is ook mogelijk om een ontwerp aan te leveren voor een 3D stempel, dat als een soort deegroller werkt. NB het blijkt dat in de praktijk lino niet makkelijk onder de lasercutter gaat, we gaan daarom uit van houtenplaatjes.

Docenten: Annika Syrjämäki en Jurjen Ravenhorst zijn vaste beheerders van de werkplaats. Ook zij worden tijdens het festival uitgedaagd om verder te kijken dan het bekende werkterrein. Haagse Makers is een werkplaats van Arn van der Pluijm en Dolf Veenvliet, gespecialiseerd in 3D printen en lasercutter.

Inschrijven voor de workshop.

 LINO
 jurjen kl  – –

Masterclass materiaalonderzoek  in zeefdruk

za. 4 en zo. 5 juni, 10.00-16.30 u.
Docenten: Jurjen Ravenhorst en Annika Syrjämäki

nog 2 plekken vrij

Twee dagen lang samen experimenteren en onderzoeken wat je kunt doen met zeefdrukken op papier. Workshop voor professionals. Een onderzoek naar:

  • Verschillende manieren om een sjabloon in een raam te maken
  • Welke inkt kun je gebruiken (traditionele en zelf samengestelde inkten op waterbasis, viscositeit, puf, flock, folies etc.)
  • Welke ondergronden kun je gebruiken, papier, karton, hout, textiel
  • Combinaties met andere druktechnieken, bv hoogdruk, monoprint

Inschrijven voor de masterclass

Masterclass gomdruk/mixed media

14 en do. 16 juni 10.00-16.30 u.; docent: Peter Zuur

Een masterclass waarbij de analoge druktechniek gecombineerd wordt met oude fotografische processen en digitale beelden. Masterclass voor professionals.

Gomdruk berust op het principe dat arabische gom in combinatie met kaliumdichromaat licht-gevoelig wordt, en op een drager aangebracht kan worden. Op plaatsen waar de emulsie door het licht getroffen wordt, treedt een verharding op zodat de emulsie niet meer in water oplost, en er een beeld (foto) ontstaat.

Inhoud: op de eerste dag leer je het proces van gomdrukken. Tijdens de tweede dag ga je hiermee verder en combineer je dit met een andere techniek, zeefdruk, riso of litho. Masterclass voor professionals.

Docent: Beeldend kunstenaar Peter Zuur is gespecialiseerd in etsen en gomdrukken. Hij is tevens oud-beheerder van de werkplaats.

Inschrijven voor de masterclass

 peter zuur oa gomdruk
  hanna huistuinenkleukelitho

D-I-Y-workshops: Monday Printing Club

Elke maandag 18.00-19.30 u.Tijdens het festival elke maandag Monday Printing Club met een korte workshop Huis-tuin-en-keukenlitho of Stempels & Stencils.

MPC staat voor kort en krachtig en inmiddels een begrip geworden!
In de workshop huis-tuin-en-keukenlitho ga je aan de slag met aluminiumfolie, zonnebloemolie, lithoinkt en cola en maak je een echte vlakdruk.

In workshop Stempels & Stencils maak je je eigen ‘tegelwijsheid’ en leef je je uit met letterstempels en de ouderwetse stencils.

Toegankelijke workshops. 8,- per keer.

 

CKV-programma

Ter gelegenheid van dit festival is er voor ckv-scholieren bovenbouw HAVO/VWO een gratis lesbrief met  achtergrondinformatie over de verschillende grafische technieken. Download hier de Lesbrief CKV Analog Borders 2016.

Deze les kan een goede voorbereiding zijn op de workshop in de Grafische Werkplaats. Speciaal voor dit festival heeft de Grafische Werkplaats namelijk de nieuwe ckv-workshop huis-tuin-en-keukenlitho ontwikkeld. Tijdens het laatste weekend van het festival (24-26 juni) worden de resultaten van alle workshops, dus ook de ckv-workshops in de werkplaats tentoongesteld.

Belangstelling? Stuur dan een email naar: info@grafischewerkplaats.nl

 

 kitchenlitho benodigheden kl
 logo-firma-van-drie

Analog Borders  in Gouda

Van 27 mei t/m 18 juni was er ook een Analog Borders-expositie bij Firma van Drie in Gouda te zien.

Hoogtij/Holaa!
24-26 juni

Tijdens Hoogtij#45 en aansluitend het weekend (= festival Holaa!)worden naast de expositie ook de resultaten van alle workshops tentoongesteld.

Colofon

Festival Analog Borders voor mede mogelijk gemaakt door STROOM, Stichting Stokroos en Gemeente Den Haag.

Exposanten: Lisa Blaauwbroek, Navid Nuur, Stijn Peeters, Kok Pistolet, Zeger Reyers, Charlotte van Winden en Peter Zuur

Productie exposities/ workshops:  Jurjen Ravenhorst, Annika Syrjamaki, Christian Morales (stagiaire)

Docenten: Bertus Gerssen, Annika Syrjamaki, Jurjen Ravenhorst, Marijke Verhoef, Eric de Vries, Peter Zuur

CKV en Monday Printing Club: Hanna de Haan, Julian Sirre, Ilse Versluijs

Festivalbeeld: Elise Kommer (assistant Christian Morales)

Film: Camille van Velzen en Nick Eckhardt

Vrijwilligers: o.a. Lidewij Corstiaans, Gerard van Kuilenburg

Projectleiding: Carola van der Heijden

Met dank aan: bestuur Grafische Werkplaats, Firma van Drie, Haagse Makers, Koorenhuis, Prins26, Platform Werkplaatsen.

 

 

 

 hoogtij banner 435