close

Expositie maart-april 2015

Eye-catching

Expositie met affiches van Haagse ontwerpers en initiatieven

Met werk van  Ben Faydherbe, Kyra Hurkmans, Elise Kommer, Lara Roelofsma, Evy van Schelt, Julian Sirre, Joyce Visser en Robin van Wijk.

Opening: tijdens HOOGTIJ, 6 maart 2015, 19.00 – 23.00 u.

Locatie: Grafische werkplaats, Prinsegracht 16, Den Haag.

De kunstroute HOOGTIJ viert haar 40-ste editie op 6 maart en daarom vroeg zij mensen een schets voor een poster te ontwerpen: een blikvanger. Na veel enthousiaste reacties en veel stemmen is Lara Roelofsma als winnaar uitgekozen. Alle zes ontwerpen zijn nu gezeefdrukt en vanaf 6 maart te bewonderen in de Grafische Werkplaats. Naast deze posters zijn er tijdens de expositie ook affiches te zien van twee kunstenaarsinitiatieven Ruimtevaart en Billytown, die bekend staan om hun opvallende posters.

Jubileum
Het is de veertigste editie van de Haagse culturele route HOOGTIJ. Om dit jubileum extra feestelijk te maken werd er een prijsvraag voor een jubileumposter uitgeschreven. De jury ging op zoek naar een echte blikvanger.

 De wedstrijd
Als reactie op de wedstrijd kreeg de organisatie verscheidene posters toegezonden, en via Facebook werd er enthousiast gestemd op wat men de beste poster vond. Na een groot aantal reacties koos HOOGTIJ voor de poster van Lara Roelofsma. Zij heeft een eigen studio voor grafisch ontwerp in Den Haag waar ze werkt aan websites, printmedia en audio-visuele (film) producties. Haar poster is extra gezeefdrukt en door de stad verspreid. De poster van Julian Sirre, ook ontwerper van veel posters voor het kunstenaarsinitiatief Billytown, eindigde op de tweede plaats. Tijdens de expositie stelt de Grafische Werkplaats alle posters tentoon.

Kunstenaarsinitiatieven Ruimtevaart en Billytown
Naast de posters van de wedstrijd zijn er tijdens de expositie ook affiches van de kunstenaarsinitiatieven Ruimtevaart en Billytown te zien. Ruimtevaart werd in 1991 opgericht en richt zich op het verwerven van betaalbare werkruimte en het initiëren van projecten op het gebied van de beeldende kunst. Hun opvallende affiches zijn van de hand van Ben Faydherbe. Ruimtevaart verliest momenteel zijn huidige locatie en het is een mooi moment om even stil te staan bij hun grafische posters.

Het initiatief Billytown is wat jonger, en opgericht in 2003. Zij verzorgen studio’s voor een kleine groep kunstenaars, en organiseren onder andere groepsexposities. De posters van Billytown, ontworpen door o.a. Julian Sirre en Robin van Wijk, krijgen ook een plekje tijdens de expositie.

 

ontwerp  Julian Sirre