close

juni 2016

Verslag van de workshop Lino, ets & Lasercutter

Festival Analog Borders 2016

Tijdens de workshop Lino, ets & lasercutter in samenwerking met Haagse Makers, zijn analoog en digitaal werken gecombineerd en is er een onderzoek gestart naar de mogelijkheden die een lasercutter kan bieden voor de oude analoge technieken linoleumdruk en ets.

Haagse Makers is het platform voor de Maker Movement in Den Haag. Doel van het platform is om de makersmentaliteit in de stad te vergroten. Dit wordt gedaan door kennis te delen, ontmoetingen te faciliteren en meer makersplekken te realiseren. Een voorbeeld van zo’n makersplek is M “Urban fabrication” aan de Boekhorststraat 97C. Hier staan een 3D-printer en de lasercutter die is gebruikt voor de workshop. Mensen kunnen bij M “Urban fabrication” aankloppen om iets te laten 3D-printen of lasersnijden of om les te krijgen. Zowel productietechnisch als inhoudelijk kan worden meegedacht met de ontwikkeling van een product.

 

 voorbeelden lasercutter kl

 

oog kl Digitale bestanden
De workshop stond in het teken van het experiment. Waar bij linoleumdruk en ets het hele proces traditioneel gezien analoog is, moet voor de lasercutter uit worden gegaan van een digitaal bestand. Het uitgangspunt van een aantal deelnemers was een tekening. Deze tekeningen zijn eerst ingescand en geschikt gemaakt voor gebruik.Hout en plastic
Al snel bleek dat linoleum, koper en zink, niet geschikt waren voor de lasercutter. In plaats daarvan zijn houten plaatjes gebruikt.Hout en plastic
De ontwerpen zijn uit het hout gesneden en gegraveerd, in plastic sheets gebrand of in een deegroller gebrand. De houten plaatjes en de deegroller werden afgedrukt als hoogdruk, maar ook als diepdruk. Met de deegroller kan bovendien een doorlopend patroon worden gedrukt. De plastic sheet waar een afbeelding in was gebrand, kan worden afgedrukt als een ets.

Het is mogelijk om ook na afloop van Analog Borders een ontwerp te laten lasercutteren door Haagse Makers. Richtprijs is €1,- tot €1,50 per minuut. Een A6 is circa 10 minuten, afhankelijk van het ontwerp.

(tekst van Sanne Catalijne)