close

Analog 74-24 Symposium

  
De kick-off van Analog 74-24 vindt plaats in het auditorium van WEST (voormalige Amerikaanse
ambassade) met het symposium Activism in Print.
Tijdens het symposium geven kenners en makers hun kijk op hedendaags activisme in de kunst en specifiek in grafiek. Grafiek wordt van oudsher gebruikt voor het verspreiden van ideeën en idealen, omdat je snel en in oplage kan werken. Denk aan posters, pamfletten, zines en muurkranten.
In het digitale tijdperk waarderen makers echter niet de snelheid, maar het handmatige van grafische technieken. Centrale vraag is dan ook: Hoe verhouden grafische technieken zich anno 2024 tot activisme?
Hoe zetten kunstenaars grafiek in om te reageren op de grote ecologische en sociale uitdagingen van deze tijd? En op welke manier wordt grafiek toegepast voor collectieve actie en initiatieven? De sprekers laten hun licht schijnen op deze vragen.


Sprekers:
Florian Cramer, Hester Scheurwater, Domenique Himmelsbach-de Vries, Joyce Gülay en Jan-Dirk de Wilde (KNUST/ Extrapool), Carol Wells (Centre for the Study of Political Graphics, USA), Dennis Elbers (Graphic Matters, Breda).

Moderatoren:
Topp & Dubio
Performance:
Vølksamt!


Scroll down for more informationDetails:
Symposium is in West,
Lange Voorhout 102, Den Haag

12:30-16:00, incl. koffie, thee en tussendoort


Kaarten via eventbright

Na afloop van het symposium op 9 mei is het
mogelijk om de opening van de expositie 50 jaar Grafiek op de Bres in de Grafische Werkplaats Den Haag bij te wonen.
De openingsavond begint om 19:00, met een officiële opening om 19:30.

  

Florian Cramer

Florian Cramer (1969) is als lector verbonden aan Willem de Kooning Academy in Rotterdam en gespecialiseerd in ‘Autonomous Practices’. Het curriculum en de projecten van Autonomous
Practices onderzoeken nieuwe manieren en praktijken voor het definiëren en creëren van autonomie in de kunsten en andere disciplines, in tegenstelling tot traditionele, en nu vaak problematische, westerse paradigma’s van esthetische en artistieke autonomie.

Florian Cramer

  

Carol A. Wells

Carol A. Wells is oprichter van het Centre for the Study of Political Graphics te Los Angeles, US. Het CSPG is een onderwijs- en onderzoeksarchief dat posters verzamelt, bewaart en documenteert met betrekking tot historische en hedendaagse bewegingen voor sociale verandering. Vanuit een
collectie van meer dan 90.000 mensenrechten- en protestposters en prenten creëert CSPG
thematische tentoonstellingen en publicaties. CSPG bevordert de kracht van kunst om mensen te informeren en te inspireren tot actie.

Carol A. Wells

  

Dennis Elbers

Dennis Elbers is een beeldend kunstenaar, curator en organisator uit Breda. Hij is oprichter en
curator van Graphic Matters, een platform dat het werk van visueel eigenzinnige, maatschappelijk
betrokken en/of sociaalkritische vormgevers zichtbaar maakt. Met een beleefbare programmering en presentaties in de openbare ruimte prikkelt Graphic Matters vakgenoten en jongeren om samen kritisch te kijken naar visuele cultuur en communicatie.

Dennis Elbers

  

Domenique Himmelsbach de Vries

Domenique Himmelsbach de Vries (1983, woont en werkt in Amsterdam) is sociaal kunstenaar en
ideeëngenerator. Hij maakt monumenten voor ongeschreven geschiedenissen en toekomsten, doet ludieke campagnes en pleegt guerrilla-interventies en past daartoe veelvuldige grafische
technieken toe. Domenique is een van de deelnemende kunstenaars aan de expositie 50 jaar Grafiek op de Bres die te zien is tijdens het festival Analog 74-24 in de Grafische Werkplaats.

Domenique Himmelsbach de Vries

 

  

Hester Scheurwater

Hester Scheurwater (1971) is beeldend kunstenaar. Met provocatieve zelfportretten verkent zij vrouwelijke seksualiteit en de representatie van vrouwen in de hedendaagse maatschappij.
Door sociale normen te deconstrueren, ondergraaft ze de ‘male gaze’ die van oudsher bepaalt hoe vrouwen worden afgebeeld. Scheurwater maakt gebruik van drukwerk om haar werk te verspreiden, in de vorm van zelfm uitgebrachte zines, mail art en stickers.

Hester Scheurwater